Kto lubi czekoladowe ciasta, ale unika zapychania się słodyczami, tym razem może zrobić wyjątek. Przedstawiamy prosty i rewelacyjny przepis na brownie z buraka.

 Czy słodycze to samo zło i chcąc się zdrowo odżywiać musimy z nich całkowicie rezygnować? Otóż nie. Możemy sobie pozwolić na kawałek ciasta, które przygotujemy w wersji „fit”. Modyfikacja polegać będzie na zastąpieniu surowców o znikomej wartości odżywczej tymi, które dostarczą nam witamin czy składników mineralnych, ale też pozwolą na zmniejszenie wartości kalorycznej takiej słodkości. Poniżej pomysł na brownie z buraka, w którym masło o wysokiej wartości energetycznej oraz częściowo cukier ustępują miejsca burakom będącym źródłem żelaza, potasu, kwasu foliowego, antyoksydantów oraz składników wspomagających wytwarzanie czerwonych krwinek.

 Składniki:

4 małe ugotowane buraki

3 jajka

½ łyżeczki cynamonu

¼ szklanki kakao

4 łyżki cukru trzcinowego

½ szklanki mąki kokosowej

Dietetyk w enel-med

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki rodzynek

1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%

Szczypta soli

Można dodać również kilka posiekanych orzechów, które będą źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i cukier zmiksować na gładką masę. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą. Dodać do masy burakami. Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec 25 minut. Kroić wystudzone. Smacznego!