Alergia pokarmowa to niepożądana i nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego występująca po spożyciu pokarmów zawierających alergeny. Zobacz co może powodować alergię.

Liczba osób cierpiących na alergie z roku na rok wzrasta. Problem dotyczy od 20 do 30% ludzi na świecie. Coraz częściej występują również alergie pokarmowe. Cierpi na nie około 6% dzieci oraz 3 – 4% dorosłych. Podejrzewa się, że liczby te mogą być większe, ponieważ alergie pokarmowe nie zawsze są rozpoznawane.  

Alergia pokarmowa to niepożądana i nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego występująca po spożyciu pokarmów. Powoduje ona wystąpienie różnych objawów klinicznych. Mogą to być: rekcje skórne ( podrażnienie, wysypka, pokrzywka), reakcje ze strony układu oddechowego (katar, nawracające infekcje, zapalenie uszu, obrzęk krtani, astma), układu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha) czy reakcje neurologiczne (rozdrażnienie, zaburzenia snu, migrena, bóle głowy).

Serologia w enel-med

Przedstawiamy najczęstsze alergeny pokarmowe: