Alergia pokarmowa to niepożądana i nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego występująca po spożyciu pokarmów zawierających alergeny. Zobacz co może powodować alergię.
Liczba osób cierpiących na alergie z roku na rok wzrasta. Problem dotyczy od 20 do 30% ludzi na świecie. Coraz częściej występują również alergie pokarmowe. Cierpi na nie około 6% dzieci oraz 3 – 4% dorosłych. Podejrzewa się, że liczby te mogą być większe, ponieważ alergie pokarmowe nie zawsze są rozpoznawane.
Alergia pokarmowa to niepożądana i nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego występująca po spożyciu pokarmów. Powoduje ona wystąpienie różnych objawów klinicznych. Mogą to być: rekcje skórne ( podrażnienie, wysypka, pokrzywka), reakcje ze strony układu oddechowego (katar, nawracające infekcje, zapalenie uszu, obrzęk krtani, astma), układu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha) czy reakcje neurologiczne (rozdrażnienie, zaburzenia snu, migrena, bóle głowy).
Przedstawiamy najczęstsze alergeny pokarmowe: