Aktualnie nie ma żadnych dowodów, które świadczyłyby, że żywność i woda mogą być źródłem zakażenia wirusem SARS – CoV – 2. Niemniej jednak warto przestrzegać kilku zasad, które pozwolą przygotować bezpieczne posiłki dla wszystkich domowników. Koronawirus może bowiem przetrwać na powierzchniach przez ograniczony czas. Dowiedz się, jakie mogą być źródła zagrożenia, jak bezpiecznie przygotowywać posiłki i dbać o zdrowie ciesząc się kuchnią, w której koronawirus nie ma szans.
Spis treści:
- Przygotowywanie posiłków a koronawirus
- Koronawirus – nie tylko czyste ręce się liczą
- Obróbka termiczna żywności a koronawirus
rozwiń
Przygotowywanie posiłków a koronawirus
Zgodnie z aktualną wiedzą nie istnieją dowody, które potwierdzałyby, że koronawirus może przenosić się przez żywność. Warto jednak pamiętać, że już na opakowaniach produktów spożywczych SARS – CoV – 2 może przetrwać. Osoba zakażona może również zanieczyścić żywność drogą kropelkową, czy też przygotowując ją lub obchodząc się z nią brudnymi rękoma. Dlatego tak ważne jest zachowanie higieny przez osobę przygotowującą jedzenie. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca, aby przestrzegać 5 Kroków do Bezpiecznej Żywności.
Koronawirus – nie tylko czyste ręce się liczą
Niezwykle ważny element bezpiecznego przygotowywania posiłków to oczywiście utrzymywanie czystości. Jednak nie tylko umycie rąk przed kontaktem z żywnością jest istotne. Dokładnie należy umyć wszystkie produkty, które posłużą do przygotowania potrawy. Na tym jeszcze nie koniec. Przystępując do gotowania powinno się również dokładnie wyczyścić narzędzia kuchenne, deski oraz blaty robocze. WHO zwraca także uwagę na to, aby pamiętać o separowaniu od siebie produktów surowych i tych gotowych już do spożycia. Oddzielać powinno się surowe mięso, drób i owoce morza od innej żywności. Warto też stosować do przygotowywania surowej żywności innych noży i desek do krojenia. Podobnie należy w oddzielnych pojemnikach magazynować żywność surową i już ugotowaną. Zaleca się też, aby posiłków dla innych domowników nie przygotowywały osoby z objawami infekcji: kichające, kaszlące czy mające katar.
Obróbka termiczna żywności a koronawirus
Koronawirus ulega zniszczeniu pod wpływem temperatury. Dlatego WHO rekomenduje poddawanie żywności obróbce termicznej, co zwiększa bezpieczeństwo potrawy. Szczególnie zaleca się obróbkę cieplną mięsa, drobiu, ryb i jaj. Wystarczy odpowiednia kombinacja temperatury i czasu, przykładowo dostateczne jest już utrzymywanie temperatury 60 stopni Celsjusza przez 30 minut, gotując zupę doprowadzenie jej do wrzenia bądź też zapewnienie temperatury 70 stopni Celsjusza w środku gotowanego produktu. Przy mięsie oraz drobiu należy upewnić się, że soki z wnętrza nie są już różowe. Przed ponownym podaniem potrawy wskazane jest doprowadzenie jej do temperatury 70 stopni Celsjusza.
Przygotowywanie posiłków dla najmłodszych a koronawirus
W aspekcie przygotowywania posiłków dla najmłodszych najistotniejsze jest pilnowanie czystości powierzchni, z którymi kontakt mają produkty żywnościowe. A ponadto pamiętać należy o dokładnym myciu talerzy, kubeczków i dezynfekcji desek, łyżeczek, smoczków, butelek. Najpierw należy je umyć pod bieżącą wodą, a następnie wyparzyć.
Przechowywanie żywności a koronawirus
Zgodnie z rekomendacjami WHO ugotowanej żywności nie należy przechowywać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Wskazane jest jej umieszczenie w lodówce zapewniając temperaturę poniżej 5 stopni Celsjusza. Przed podaniem powinno się podgrzać potrawy do temperatury 60 stopni Celsjusza. Ważne jest również, aby zamrożonej żywności nie rozmrażać w temperaturze pokojowej, zaleca się zanurzenie produktu w ciepłej wodzie.
Jakość żywności i wody a koronawirus
Ostatnia z 5 zasad WHO mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności w aspekcie zakażenia koronawirusem dotyczy jakości żywności i wody. Obejmuje ona zalecenie, aby wybierać do spożycia wyłącznie świeżą i zdrową żywność. Ważne również, aby nie spożywać żywności po terminie przydatności do spożycia oraz dokładnie myć warzywa i owoce, szczególnie, gdy są spożywane na surowo.
Mrożenie a koronawirusa?
Koronawirus może przeżyć nawet do dwóch lat w temperaturze -20 stopni Celsjusza, a przy 4 stopniach Celsjusza do 72 godzin. Jednak zachowanie higieny przygotowywania żywności oraz sposoby jej przygotowania w wysokich temperaturach mogą skutecznie zapobiec przenoszeniu SARS – CoV – 2.