Planujesz ciążę i chcesz się do niej dobrze przygotować? Musisz wiedzieć, że na Twoją płodność wpływ ma wiele czynników – nie tylko środowisko czy tryb życia, lecz także to, co jesz. Czy istnieje dieta na płodność?

Spis treści:

  • Węglowodany a płodność
  • Wpływ tłuszczów na płodność 
  • Białka a płodność

rozwiń

Dieta płodności przyszłych rodziców powinna być zróżnicowana i bogata w wartościowe produkty, wzmacniająca organizm i wspierająca prawidłowe funkcje narządów płciowych. Dlatego jeśli planujesz w najbliższej przyszłości zajść w ciążę, sprawdź, co na temat diety radzą eksperci.  

Węglowodany a płodność

Dieta na płodność to dieta bogata w węglowodany złożone i produkty o niskim indeksie glikemiczny m. Zadbaj o odpowiednią ilość błonnika pokarmowego. Znajdziesz go w pełnoziarnistych produktach zbożowych, takich jak:

  • kasze,
  • płatki owsiane, jaglane, żytnie i jęczmienne,
  • warzywa i owoce.

Unikaj produktów mocno przetworzonych, słodzonych napojów, słodyczy, słodzonych jogurtów czy soków. Zawierają one dużo cukrów prostych, które mogą zwiększać trudności związane z zajściem w ciążę.

Dietetyk w enel-med

Wpływ tłuszczów na płodność 

Tłuszcze, które mogą obniżać płodność zawierają kwasy tłuszczowe trans. Są one składnikiem twardych margaryn, wyrobów cukierniczych, batoników oraz innych słodkich przekąsek i produktów typu fast food. Zapewnij sobie jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega 3. Znajdziesz je w tłustych rybach morskich, orzechach i      nasionach oraz olejach roślinnych. Kwasy omega 3 korzystnie wpływają na proces zapłodnienia i rozwój zarodka.     

Białka a płodność

Dieta na płodność powinna być bogata w białka pochodzenia roślinnego, przede wszystkim z nasion roślin strączkowych, orzechów i warzyw. Korzystniejsze dla Twojej płodności będzie      wybieranie pełnotłustych zamiast odtłuszczonych produktów mlecznych.          
Witaminy wspomagające płodności  Dostarczając sobie odpowiednią ilość witamin w diecie, możesz pozytywnie wpływać na swoją płodność. Szczególnie ważne są witaminy A, C oraz E. 

  • Witamina E – bierze udział w procesach rozrodczych. Jej niedobór wiąże się z zaburzeniami owulacji. Dobrymi źródłami witaminy E są oleje roślinne, migdały, pistacje, awokado, pestki dyni nasiona sezamu i słonecznika.
  • Witamina C – jest składnikiem koniecznym do syntezy kolagenu, który z kolei jest istotny dla wzrostu pęcherzyka Graafa i owulacji. Witaminę C znajdziesz w owocach jagodowych, cytrusach, a także w papryce, natce pietruszki i owocach dzikiej róży.
  • Witaminy z grupy B – B6, B12, kwas foliowy.     

Wpływ składników mineralnych na płodność 

Z uwagi na płodność, dieta wspomagająca zajście w ciążę powinna zawierać odpowiednią ilość składników mineralnych, takich jak: selen, jod, żelazo, miedź i cynk.      

  • Selen jest silnym antyoksydantem, eliminuje wolne rodniki i pośrednio wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Źródłami selenu są: produkty zbożowe, owoce morza, jaja, pomidory, szparagi, brokuły i orzechy.
  • Jod jest niezbędny do wytwarzania odpowiedniej ilości hormonów tarczycy. Jego niedobór jest przyczyną niedoczynności tarczycy, która powiązana jest z zaburzeniami miesiączkowania i owulacji. Źródłami jodu są morskie ryby.     
  • Żelazo odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek jajowych oraz zarodka. Poza tym ma wpływ na odporność kobiety.  Źródłami żelaza są: czerwone mięso, buraki, nasiona roślin strączkowych i jaja.      
  • Miedź ułatwia transportowanie i wchłanianie żelaza. Bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, hamuje także wzrost bakterii i niszczy je.  Źródłami miedzi są: płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy, nasiona słonecznika, kakao.          
  • Cynk jest konieczny do prawidłowego przebiegu owulacji oraz cyklu menstruacyjnego. Źródłami cynku są: pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, jaja oraz mięso.      

Produkty szczególnie wspomagające płodność 

Produktami szczególnie wspomagającymi płodność, które warto uwzględnić w swoim menu są: kasza gryczana, kakao, soczewica, zarodki pszenne, jarmuż, szpinak, brokuły, papryka, owoce morza, imbir, jaja i owoce jagodowe. Produkty te są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i składników mineralnych mających wpływ na przebieg owulacji, a później zapewniających prawidłowy rozwój płodu.     
Twoja  dieta wspomagająca zajście w ciążę powinna być urozmaicona, oparta o naturalne produkty,  jak najmniej przetworzone. Jeśli pomimo wskazówek nie jesteś pewna jak dobrze zbilansować  swoją dietę i  jakie produkty dobrać, pomocny może okazać się dietetyk.