Białka mleka krowiego należą do grupy najczęściej uczulających substancji spożywczych. Alergia na mleko krowie często jest jednak mylona z nietolerancją laktozy.

Spis treści:

  • Objawy alergii na mleko
  • Alergia na mleko – co jeść?
  • Uczulenie na mleko a nietolerancja

Objawy alergii na mleko

Uczulenie na mleko krowie najczęściej występuje u niemowlaków i dzieci, jednak coraz częściej dotyczy także dorosłych. Alergia to nieprawidłowa odpowiedź układu immunologicznego na białko mleka – kazeinę. Objawy uczulenia na mleko to jednak nie tylko problemy gastryczne, ale również:

  • zmiany skórne,
  • katar,
  • kichanie,
  • przewlekły kaszel.

Alergia na mleko – co jeść?

W przypadku stwierdzenia alergii na białko mleka krowiego trzeba wykluczyć z jadłospisu wszystkie produkty nabiałowe. Należy także zwracać szczególną uwagę na skład pieczywa, wędlin, słodyczy i żywności przetworzonej, gdyż może się w nich pojawić dodatek mleka. Można natomiast spożywać produkty zastępujące mleko i sery w postaci napojów i jogurtów roślinnych bądź sera sojowego. Ponieważ nabiał jest w naszej diecie głównym źródłem wapnia, warto uzupełnić jadłospis także o produkty bogate w ten pierwiastek. Dobrze jest więc jeść jajka, szprotki, figi czy nasiona chia. Indywidualną dietę najlepiej jednak zaplanować z dietetykiem.

Uczulenie na mleko a nietolerancja

Nietolerancja i alergia na mleko to dwa zupełnie różne schorzenia. Nietolerancja polega na nieprawidłowym trawieniu cukru mlecznego – laktozy. Jest wynikiem braku enzymu o nazwie laktaza, który trawi cukier mleczny. Najczęściej objawia się wzdęciami, bólami brzucha i biegunką. Jeśli cierpimy na nietolerancję laktozy, z diety należy wyeliminować zwykłe mleko krowie. Na rynku są jednak dostępne mleka bezlaktozowe, które zawierają takie ilości wapnia i białka jak normalne mleko. W przypadku nietolerancji laktozy większość osób może także spożywać produkty fermentowane, takie jak kefiry, jogurty i sery, gdyż podczas procesu ich produkcji laktoza staje się pożywką dla bakterii fermentacyjnych. W takiej sytuacji warto jednak skonsultować codzienny jadłospis z dietetykiem.